zaterdag 9 mei 2009

Erectie Tolerantie

Het domein van de seksualiteit omvat vele facetten. Op deze site probeer ik de verschillende facetten die ik zo zie, hoor, lees en ervaar te omschrijven in de hoop dat het een handvat zou kunnen bieden voor mensen om zich bewust te worden van de mechanische patronen die actief zouden kunnen zijn als het gaat om sex.

In de tekst 'Hartsbewustzijn en masturbatiezucht' schrijf ik over het verschijnsel dat zodra je op meer momenten in staat bent om je bewustzijn richting je hart te bewegen er sprake is van een soort hartsbewustzijn. Vanuit deze momenten lijkt het eenvoudigweg masturberen een stuk minder interessant.

Dat is dan ook de rode draad van deze site: het ontwikkelen van mogelijkheden om vaker over te kunnen schakelen op hartsbewustzijn als tegenhanger van alleen rationeel hersenbewustzijn of vooral genitaal bewustzijn. Uiteindelijk moet de ideale situatie zijn om een verbinding te kunnen scheppen tussen deze drie vormen van bewustzijn, waarbij de hersenen, het hart en het prostaatpeniscomplex samen werken, gestuurd door het hartcentrum.

Gezien vanuit dit perspectief is de vraag in hoeverre het trainen van 'erectie tolerantie' zinvol is als je vooral beweegt vanuit een genitaal bewustzijn. Het genitaal bewustzijn lijkt immers vooral gedreven door het verlangen om zaad te verspreiden en zoveel mogelijk klaar te komen en dan nog het liefst in een vrouw ook. In deze sfeer passen uitspraken als 'een man loopt zijn lul achterna' en dergelijke.

Erectie tolerantie komt er op neer dat je kunt accepteren dat je een erectie hebt zonder dat je het meteen moet omzetten in een zaadlozing. Binnen Tantrische praktijken wordt erectie tolerantie aangemoedigd als ware het een techniek om de seksuele beleving te versterken. Op een tantra-pagina las ik het volgende stukje:

Het goede nieuws is: niet alleen vrouwen hebben een probleem met klaarkomen, veel mannen komen ook niet of bijna nooit klaar! Van een man wordt gedacht dat hij een orgasme heeft wanneer hij in een krampachtige reflex zaad loost. Dat is echter geen orgasme maar een ejaculatie.

Geeft opluchting, dat wel. Vooral bij de vrouw: 'nu stopt hij eindelijk met masturberen in mijn kut'. Wekt ook slaperigheid op, en behoefte aan roken. Meestal keren de 'partners' zich teleurgesteld van elkaar af. Hij uitgeput, zij iedere keer opnieuw verbaasd over zijn plotselinge gebrek aan belangstelling.

Het kan ook anders. Volgens Tantra (en Tao ook trouwens) is een mannelijk orgasme zonder zaaduitstorting mogelijk. Het ontbreken van een ejaculatie is zelfs noodzakelijk om het echte orgasme van de man te leren onderscheiden van de zaaduitstortingskramp, die nog steeds geldt als uiterste mannelijke seksuele prestatie. Vandaar het onvermijdelijke kwakje in pornofilms.

Het echte orgasme van de man is daarentegen identiek aan het vrouwelijke orgasme: langdurig, golvend vanuit het midden, uitdijend naar de uitersten van het lichaam.

Tantrische seks is daarmee voor zowel man als vrouw eenzelfde prettige en langdurige beleving. Elke opoffering is fout. De vrouw moet zich niet onderwerpen aan zijn snelle ejaculatiereflex. En hij hoeft zich niet in te houden, zijn 'orgasme' (in werkelijkheid: zaadlozing) niet met allerlei trucs uit te stellen omdat zij 'moet' klaarkomen (zoals de seksuele 'revolutie' beveelt).

(Routebeschrijvingen in de Oosterse Tantra)

Het zou een reden kunnen zijn om een erectie langer in stand te houden: om te voorkomen dat je een 'ejaculatiereflex' activeert en om te streven naar een mannelijk orgasme waarbij een zaadlozing niet eens nodig zou hoeven zijn.

Wat zouden andere redenen kunnen zijn om een langdurigere erectie tolerantie te ontwikkelen? Wellicht om aan jezelf te bewijzen dat je niet als in een soort mechanisch patroon bij een stevige erectie meteen de hand aan jezelf moet slaan om het om te zetten in een zaadlozing? Misschien wel omdat het energie onttrekt aan je systeem, of misschien omdat je je energie liever op andere dingen richt?

Anderzijds moet er ook weer niet een cultuur ontstaan waarin het hebben van een lage erectie tolerantie ("zodra ik een erectie heb wil ik zo snel mogelijk klaarkomen") ook meteen 'slecht' zou zijn of iets in die geest. Het kan ook fijn zijn om even vlug wat te lozen, of er een fantastische masturbatieshow van te maken, danwel een vlugge wip.

Ik ben echter van mening dat het ontwikkelen van 'erectie tolerantie' wel een middel kan zijn om je bewustzijn te scherpen. In mijn beleving is ieder mechanisch gewoontepatroon een uiting van een bewustzijnsbeperking en in die zin biedt het de mogelijkheid om je bewustzijn te trainen door af en toe uit dat patroon te stappen.

Omdat het doel is van dit project om je gemiddeld bewustzijn een tandje hoger te brengen dien je er ook voor op te passen niet gevoelens van falen of schaamte te ontwikkelen zodra je erectie tolerantie op een lager pitje zit. Dat soort gevoelens zijn verre van optimaal.

Wat je wel zou kunnen trainen is het volgende: zodra je een erectie krijgt zou je kunnen oefenen met het je proberen voor te stellen dat je niet seksuele energie vanuit je penis richt op het object dat je erectie veroorzaakt, maar dat je probeert je te richten op je hart en vandaaruit je aandacht richt op de persoon/idee dat je erectie veroorzaakt.

Mensen die suggesties of ideeën hebben adviseer ik te reageren of via een reactie op het blog zelf of via het schrijven van een mail (zie linkerkolom).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten