zaterdag 13 maart 2010

Het Biologische Instinct Perspectief

Seksualiteit kun je op allerlei niveaus beleven. In dit artikel wordt aandacht besteed aan het zeer klinische en droge biologische perspectief dat vooral maar één doel heeft, namelijk de voortplanting. Alle andere redenen om seks te hebben is vanuit het puur-biologische voortplantingsperspectief niet interessant.

Je hoort wel eens mensen klagen over het gebrek aan zin van vrouwen die de menopauze hebben, of hoe het toch komt dat het wel lijkt alsof mannen altijd wel zin hebben in seks.

Vanuit het biologische programma dat vooral gericht is op het overdragen van genetisch materiaal is het simpelweg niet zinvol om seks te hebben zodra je geen eicellen meer hebt en geen kinderen meer kunt krijgen. Verder is het ook niet zinvol om seks te hebben op momenten dat je niets zinvols kunt doen met sperma. Tijdens de menstruatie dus, maar ook tijdens de periodes dat je eicel nog niet op reis is en er geen versmelting kan plaatsvinden.

Mannen lijken zo geprogrammeerd dat ze met hun zaad hun hele leven lang in principe voor nageslacht zouden kunnen zorgen. Op die manier hebben ze dan meestal ook wel zin in seks, want je weet het immers maar nooit of je zaad tot voortplanting kan leiden. Het sperma kan zich niet bezighouden met de status van de vrouw waar het in terechtkomt.

Biologisch gezien zijn pubermeisjes ook in staat tot voortplanting waardoor ze theoretisch ook zaad willen ontvangen om hun genen te kunnen doorgeven.

Gelukkig zijn we meer dan alleen wandelende biologische voortplantingsmachines en kunnen we ook om andere redenen seksualiteit met elkaar beleven. Misschien is het echter wel zo dat we wel wat meer moeite moeten doen om niet terug te vallen tot alleen het biologische niveau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten