maandag 11 januari 2010

De Vrouw die een Punt Zet.

We hebben het al eens eerder gehad over bepaalde uitdrukkingen, neem nu 'a dirty mind is a joy forever' in Bewustwording van Genitale Taal. Dit keer wil ik wat spelen met de uitdrukking 'een punt zetten'.

Zover ik het weet betekent 'een punt zetten' ongeveer zoiets als 'scoren' in de zin van dat je 'er even op kan' of hoe je het ook allemaal noemen wilt (al googlend valt het niet mee veel te vinden met 'een punt zetten' in deze betekenis; ik heb wel wat gevonden in een forum uit 2004: wat versta je onder neuken/seks/vrijen). Het lijkt me dat over het algemeen dit soort opmerkingen gemaakt worden door mannen.

Het leuke aan de opmerking 'even een punt zetten' is wel dat het woord 'punt' er in voorkomt. De punt tref je nogal eens aan en wel aan het einde van een zin. Hierdoor is de punt ook een mooi symbool voor het afmaken of het einde van iets. Als een man een punt gezet heeft dan zou je de daad van het klaarkomen als het ware ook kunnen zien als de punt achter het vrijen.

Via deze punt-zet-actie komen we dan uit op een vanzelfsprekendheid die eigenlijk weinig besproken wordt, namelijk dat het seksspel vaak over is als mannen hun zaad hebben geloosd. Een Sexscene eindigt dan ook regelmatig zodra een man zijn kwakje trots heeft uitgespoten (of slapjes heeft laten druppelen).

Puur biologisch gezien klopt dat natuurlijk helemaal: de voortplantingsdaad is afgerond zodra het zaad in de vrouw is beland. Het heeft dan weinig zin om nog verder door te gaan. Ook is het niet zinvol om te stoppen voordat het sperma gevloeid heeft.

Maar omdat we tegenwoordig toch zelden echt seks hebben om kinderen te krijgen is deze biologische reden om het klaarkomen van de man te zien als de punt achter de seksuele interactie niet meer echt geldig.

Laatst lukte het me even om me het perspectief van de vrouw voor te stellen. Zij kunnen eigenlijk nooit echt een punt zetten. Het is altijd pas afgelopen zodra die man klaar is gekomen. Wanneer maakt een vrouw het nou mee dat alles klaar en afgelopen is zodra zij een orgasme heeft gehad?

Stel je eens voor: een vrouw komt genietend klaar mede door het liefdevolle werk van een man en vervolgens staat de vrouw op, gaat douchen en de man trekt ook weer zijn kleren aan zonder dat hijzelf is klaargekomen. Dat is toch bijna onvoorstelbaar?

Op de een of andere manier lijkt de vrouw zelden de macht te hebben om zelf een einde te maken aan seks. Haar orgasme - als die er al is - is niet voldoende. Zij is bijna altijd afhankelijk van de man die moet klaarkomen. Soms hoor je wel eens verhalen van vrouwen die dan maar even snel die pijptruc uit de kast halen om er maar vanaf te zijn, of de man even laten rampetampen met dezelfde reden.

De vrouw lijkt in het seksuele spel gedoemd om te accepteren dat de man eigenlijk de hoofdrol speelt omdat hij de macht heeft om te bepalen wanneer het over is.

Een man móet immers toch klaarkomen anders zou hij gek worden of misschien zouden zijn testikels ontploffen? Of is deze hele manier van denken een voortvloeisel uit de biologische voortplantingsdaad en is het misschien ook wel eens een idee om in het kader van de gelijkheid tussen man en vrouw ook eens af en toe te stoppen nadat de vrouw een punt heeft gezet door klaar te komen?

Dat zou me wat zijn: mannen die zonder zeuren hun stijve piemel weer in de broek doen zonder gespoten te hebben. Het zou bij vrouwen wel de indruk achterlaten dat ze een sterke geest hebben en niet automatisch moeten klaarkomen bij iedere vrijpartij, maar is het ook maar een beetje realistisch?

Laat eventuele reacties horen!

2 opmerkingen:

  1. Het lijkt mij dat vrouwen die niet de 'macht' hebben zelf een einde aan de seks te maken in of een verkeerde relatie zitten, of in de eerste plaats te weinig zelfvertrouwen hebben om over wat dan ook op seksueel gebied iets te bespreken.

    Daarbij is er vaak een cultureel gebonden factor: 'mannen horen klaar te komen en vrouwen hebben om andere redenen seksueel contact'. Zolang dit nog heerst onder een groot deel van de populatie ben ik bang dat er niets zal veranderen.

    Toch is je verhaal een beetje eentonig, er zijn genoeg mannen die niet alleen seks hebben voor het klaarkomen, en genoeg relaties waarin er meer is dan alleen de op prestatie gerichte coïtus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo 26 feb 2010,

    Je noemt het idee dat mannen horen klaar te komen een cultuurgebonden factor. Dat fascineert me wel. Ik vraag me af of er ergens op de wereld culturen zijn waarbij de coïtus niet gericht is op het klaarkomen, en dat het na de ejaculatie eigenlijk veelal ook gedaan is met de sexuele interactie. Misschien bij enkele mensen die in de tantra actief zijn, maar ik kan me er verder niet veel bij voorstellen.

    En natuurlijk beginnen mannen die alleen met het doel om klaar te komen. Het hebben van fijne gezamelijke seks is ook vaak een doel. Het punt van dit artikeltje is vooral dat zodra een man dan daadwerkelijk klaarkomt, het nou eenmaal vaak zo is dat het seksueel spel eindigt, en dat de vrouw daardoor niet bij machte is om het einde te bepalen, of zij moet voor het klaarkomen van de man de seks afbreken, maar dat geeft vaak geen afgerond gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen